Tasarım bir ürünün tümü bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim,renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.
TASARIM TESCİL EDİLEBİLİRLİK KOŞULLARI
a) Yenilik
Bir tasarımın aynısı,başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise,o tasarım yeni kabul edilir.Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorlarsa aynı kabul edilir. Karşılaştırılan tasarımlar hem yan yana konulur,hem de ayrı ayrı bakılarak değerlendirilir. Yenilik belirlenirken, ayırt edici niteliğe oranla yüzeysel bir inceleme yapılır.
b) Ayırt edici nitelik
Ayırt edici kavramı, bir şeye özgün nitelikleri, özellikleri belirtmek için kullanılır.Bir endüstriyel tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile diğer bir tasarımın böyle bir kullanıcı da bıraktığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık oluşuyorsa bu tasarım ayırt edici niteliğe sahiptir.
Bir tasarımın, ayırt edici nitelik bakımından diğer tasarımlardan göstermesi gereken farklılığın derecesi belirgin bir farklılık şeklinde olmalıdır.
c) Ürün veya ürün parçası
Üründen bağımsız olan bir tasarım hukuki himaye görmez. Koruma görecek olan tasarımın bir ürün veya parçasına uygulanması gerekir.
d) İnsan duyuları ile algılanabilen görünüm
Tasarım, ürünün görünümü ile ilgili bir özellik ve kavramdır. Tasarımın özellikleri,öncelikle insanın görme duyusuna hitap ederken;diğer duyuları ile de algılanabilir.
KORUMA SÜRESİ
Tescili yapılmış tasarım sahibine,’Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi’ verilir. Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır.Bu sürenin beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere toplam 25 yıla kadar uzatılma imkanı mevcuttur.
TASARIM BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
- Başvuru formu
- Ücret
- Vekaletname
- İmza Sirküleri
- Rüçhan Belgesi
Bu evraklarda başvuru formu ile ücret bütün başvurular için gerekli olmakla beraber,
- Vekaletname, işlemlerin Enstitü nezrinde yürütülmesi amacıyla Enstitü vekil siciline kayıtlı vekil tayin edilmesi durumunda,
- İmza sirküleri,başvuru sahibinin tüzel kişi olması ve başvuruda vekil tayin edilmemesi durumunda,
- Rüçhan Belgesi ve Türkçe tercümesi ise başvuruda rüçhan hakkının talep edilmesi durumunda başvuru sahiplerinden istenmektedir.
|