HACCP nedir?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Gıda üretiminde, gıda güvenliğini sağlamak için hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye sürecinde Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi kurulmasını gerektiren yönetim sistemidir.
HACCP’in faydaları nelerdir?
1- Yasa ve mevzuatlara uyumu artırır,
2- Üretim verimliliğini artırır,
3- Ulusal ve Uluslar arası pazarda rekabet gücünü artırır,
4- Olası tehlikeler önlenerek güvenli gıda üretilmesini sağlar,
5- Çalışanların hijyen ve gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesini sağlar.
HACCP Danışmanlık Sürecimiz
1. Adım: Mevcut Durum Analizi
Kuruluşun mevcut organizasyon ve dokümantasyon yapısının incelenmesi,
HACCP ekibinin ve liderinin belirlenmesi,
Projenin aşamalarını içeren proje planının oluşturulması,
Bilinçlendirme eğitimi ile ilgili gerekli hazırlıkların yapılması.
2. Adım: HACCP’e göre GGY Sistemi Danışmanlık Toplantıları
Kuruluşun uyması gereken yasaların getirdiği şartların belirlenmesi,
Çalışanların görev, yetki ve sorumlulukların belirlenmesi,
Ön koşul programlarının oluşturulması,
HACCP planlarının yapılması,
Sistem dokümantasyonunun oluşturulması,
HACCP El Kitabının hazırlanması.
3. Adım: İç Denetimlerin Yapılması
Bu adım, firmanız bünyesinde iç denetimleri gerçekleştirecek denetçi ekibe yönelik olarak PCS tarafından verilecek İç Denetçi Eğitimini ve iç denetimlerin yapılmasını kapsar.
4. Adım: Belgelendirme Kuruluşuna Müracaatın yapılması
HACCP için dokümantasyon hazırlıklarınız bittikten sonra Belgelendirme kuruluşu ile iletişime geçilerek belgelendirme süreciniz başlatılır.
Akredite belgelendirme kuruluşlarının sorumlu olduğu bu süreçte, PCS, belgelendirme süreci ile ilgili her konuda firmanıza gereken desteği (talep edildiği takdirde) bedelsiz olarak yerine getirecektir. |